Cultuur

De naam Breda is ontstaan uit de samentrekking Breda Aa, het punt waar de rivieren de Mark en Aa samenstromen. In 1252 verwierf Breda stadsrechte, waarna het aan het begin van de 14e eeuw werd ommuurd. Rondom de binnenstad liggen de singels. De straten lopen in een soort ovaalvorm, een opvallend kenmerk van oude vestigingsteden. 
Breda is Nassaustad bij uitstek. Ruim 600 jaar geleden kwam de eerste telg uit dit roemrijke Duitse geslacht naar Breda. Deze voorvaderen van ons koninklijk Huis gaven Breda de Grandeur van een hofstad.

Grote Kerk
één van de bekendste monumenten in Breda is de 15e eeuwse Grote Onze Lieve Vrouwe Kerk. Van oorsprong katholiek maar na de beeldenstorm in hervormde handen overgegaan.

Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje vonden er hun laatste rustplaats.

Kasteel van Breda
Een ander monument waarvan de geschiedenis vele honderden jaren teruggaat, is het Kasteel van Breda. Al in de 12e eeuw is er in de geschiedenisschrijving sprake van een burght. In 1350 laat Jan 1 van Polanen op die plaats het Kasteel van Breda bouwen. Door het huwelijk in 1403 van Jan's kleindochter Johanna met Engelbert van Nassau komt het Kasteel in handen van de Nassaus.

In 1882 krijgt het Kasteel, vanwege zijn centrale ligging in eht Koninkrijk de Nederlanden zijn huidige functie van Koninklijk Militaire Academie (KMA). Hier krijgen de cadetten van zowel de landmacht als luchtmacht, marine en marachaussee hun opleiding. Het Blokhuis, het woonhuis van de gouverneur, is ooit bewoond door Willem van Oranje. Ook het oudste stenen huis van Breda, het Huis van Brecht, staat op het KMA-terrein. De twee zevenhoekige torens van het Spanjaardsgat herinneren aan de tijd dat Breda in handen van de Spanjaarden was.
Het terrein van de KMA grenst aan het Valkenberg (stadspark), tot 1812 de kasteeltuin van de Heren van Breda. Het park ademt nog altijd de sfeer van een roemrijk verleden.
Het terrein van het kasteel is alleen te bezoeken o.l.v. een VVV-gids.

Begijnhof
Een oase van rust in de binnenstad is het Begijnhof met zijn geurige kruidentuin. Tot 1990 wooden er echte begijnen. Als u wilt weten hoe deze begijnen vroeger leefden, kunt u een kijkje nemen in het Begijnmuseam, gevestigd in een huisje dat in originele staat is gelaten. 

Meer over Breda

To Do
To Do
activiteiten en uitgaansmogelijk
Shortstay
Shortstay
Alle mogelijkheden op 1 pagina
Sport
Sport
Welke sport past bij u?!
Cultuur
Cultuur
Cultuur
Studie
Studie
studeren in Breda
\